suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Rogaliki z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam na niedzielne popołudnie łatwe do zrobienia rogaliki.

Rogaliki z bakaliami.

Składniki:

Rogaliki z bakaliami.

 

  • 35 dag mąki pszennej tortowej;
  • 10 dag cukru;
  • 15 dag margaryny do pieczenia;
  • 1 ugotowane żółtko;
  • łyżeczka rodzynek;
  • czubata łyżeczka zmielonych orzechów;
  • czubata łyżeczka zmielonych migdałów;
  • jajko do posmarowania rogalików;
  • brązowy cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Rogaliki z bakaliami.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę oraz żółtko posiekane nożem, na koniec dodajemy cukier, zmielone orzechy i migdały oraz drobno pokrojone i zamoczone wcześniej w wodzie rodzynki. Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Które następnie rozwałkowujemy na średnią grubość. Z ciasta wycinamy kwadraciki i formujemy rogaliki. Układamy je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w tem 160oC przez ok 10-15 min, aż będą koloru złotego.