aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

rolada czekoladowo- kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna rolada czekoladowo- kokosowa

rolada czekoladowo- kokosowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

rolada czekoladowo- kokosowa

 

  • biszkopt:100 g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkalnki cukru
  • szczypta soli
  • krem: 400 ml kremówki
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 śmietan fix
  • dekoracja: 30 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

rolada czekoladowo- kokosowa
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodjamy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczypte soli. Mieszamy łyżką. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut.
krem: kremówke ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Nastepnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy.
Taką bitą śmietanę trochę chłodzimy w lodówce.

Biszkopt smarujemy 3/4 bitej śmietany, zawijamy rolade. Na wierzchu smarujemy roladę pozostałą ilością.
Czekoladę rozpuszczamy z wodą w rondelku i polewamy nią roladę. Przechowujemy w lodówce.
rolada czekoladowo- kokosowa
Składniki na biszkopt wszystkie mieszamy ze sobą...
rolada czekoladowo- kokosowa
Masę na biszkopt przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
rolada czekoladowo- kokosowa
kremówkę ubijamy z cukrem, kokosem i śmietan fixem.
rolada czekoladowo- kokosowa
Biszkopt smarujemy przygotowanym kremem i zawijamy.