beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Rolada drobiowa faszerowana pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Rolada drobiowa faszerowana pieczarkami

Składniki:

Rolada drobiowa faszerowana pieczarkami

 

  • pół kilo piersi kurczaka,
  • 25 dag pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • 3  ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • 3  białka,
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

Rolada drobiowa faszerowana pieczarkami
Na początek oczyścić i  umyć pieczarki, następnie osączyć i  poćwiartować, po czym umieścić we wrzącej wodzie. Poczekać do zawrzenia , odcedzić i  wrzucić do garnka. Przez kilka minut dusić na małym ogniu, do smaku dodać soli i  pieprzu, ostudzić. Mięso rozbić zwilżonym tłuczkiem, tak aby połączyć w  jeden duży płat, w  ten sposób, aby pojedyncze płatki zachodziły na siebie, przy czym powierzchnia łączenia powinna być nasmarowana białkiem, jedno z  białek zostawić. Pieczarki po ostudzeniu połączyć z  ubitym na pianę pozostałym białkiem i  oprószyć
listkiem laurowym. Tak przygotowanym farszem posmarować płat mięsa i  ściśle zwinąć w  rulon. Dokładnie
obwiązać go nitką, aby przypominał baleron. Roladę zarumieniamy na patelni na rozgrzanej oliwie, po czym umieszczamy w  garnku i  podlewamy wrzącą wodą dusząc do uzyskania miękkości pod przykryciem. Miękką roladę kroimy w  poprzek na porcje układając je na ogrzanym talerzu. Następnie obkładamy pieczonymi ziemniakami i  podajemy z  surówką.