Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rolada kakaowa z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszna rolada z serkiem mascarpone i galaretką do niedzielnej kawki. Prosta i szybka w przygotowaniu

Rolada kakaowa z galaretką

Składniki:

Rolada kakaowa z galaretką

 

  • CIASTO
  • mąka - 4 łyżki
  • cukier - 4 łyżki
  • jajka - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżka
  • tłuszcz do formy
  • KREM
  • serek mascarpone - 130 g
  • śmietana 36% - 130 g
  • cukier - 2 łyżki
  • galaretka wiśniowa - 1 opak

Sposób przygotowania:

Rolada kakaowa z galaretką
Ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto na papier. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stop do zrumienienia ciasta. Gdy rolada jest upieczona, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić galaretkę w paski. KREM Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dalej ubijać. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć paski galaretki na brzegu ciasta i ciasno zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki .