Sposób przygotowania:
Rolada kakaowa z masą śmietanową
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 - 20 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na ściereczkę i rolujemy w roladę aż do wystygnięcia biszkoptu. Śmietanę ubijamy z cukrem na krem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy i dodajemy do śmietany. Biszkopt rozkładamy. Usuwamy ścierkę. Równomiernie rozsmarowujemy masę. Układamy pasek galaretki i zwijamy w roladę. Schładzamy. Możemy wierzch oblać polewą czekoladową. Smacznego.
marietta