dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rolada kakaowa z masą śmietanową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna, biszkoptowa rolada.

Rolada kakaowa z masą śmietanową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada kakaowa z masą śmietanową

 

  • Ciasto:
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyż gorącej wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Masa:
  • kubeczek śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 - 3 łyż cukru pudru
  • Ponadto:
  • kawałek galaretki owocowej
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Rolada kakaowa z masą śmietanową
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 - 20 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na ściereczkę i rolujemy w roladę aż do wystygnięcia biszkoptu. Śmietanę ubijamy z cukrem na krem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy i dodajemy do śmietany. Biszkopt rozkładamy. Usuwamy ścierkę. Równomiernie rozsmarowujemy masę. Układamy pasek galaretki i zwijamy w roladę. Schładzamy. Możemy wierzch oblać polewą czekoladową. Smacznego.
Rolada kakaowa z masą śmietanową
Ucieramy żółtka z cukrem i mieszamy z białkami.
Rolada kakaowa z masą śmietanową
Dodajemy mąke z proszkiem i kakao i delikatnine mieszamy.
Rolada kakaowa z masą śmietanową
Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy galaretkę.
Rolada kakaowa z masą śmietanową
Zrolowaną roladę oblewamy polewą czekoladową.