Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Rolada szpinakowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Naprawdę pyszna i warto zrobić!

Rolada szpinakowa

Składniki:

Rolada szpinakowa

 

  • 50dag.szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 25dag.brokułów,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek mąki,
  • 4 jajka,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki mielonego parmezanu,
  • 25dag.startej mozzarelli,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa
Brokuł podzielić na małe różyczki,włożyć do posolonego wrzątku i gotować ok.3-4min.odcedzi,osączyć.szpinak i czosnek drobno pokroić.czosnek zeszklić na maśle,dodać szpinak,oprószyć solą i pieprzem i smażyć mieszając ok.2min.Ostudzić przełożyć do miski,wbić 2 jajka i 2 żółtka i zmiksować na gładką masę.Dodać do tego mąkę z sodą oczyszczoną i pianę ubitą z 2 białek.Masę rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem i piec w 180"C ok.10-15min.Upieczony placek przełożyć na ściereczkę posypaną parmezanem,ostudzić.Następnie placek posypać mozzarellą,a wzdłuż dłuższego boku placka ułożyć różyczki brokułów,zwinąć roladę.Zapakować ją w papier do pieczenia i piec ok.20min.w 180"C.