Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z boczku i męsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Boczek na roladę powinien być surowy.

Rolada z boczku i męsa mielonego

Składniki:

Rolada z boczku i męsa mielonego

 

  • 2 kg cienkiego boczku
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku i męsa mielonego
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Boczek umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, natrzeć solą i połową majeranku, odłożyć na 1 godzinę. Do miski włożyć mielone mięso, dodać jajko, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Płat boczku posmarować nadzieniem, zrolować i obwiązać bawełnianą nitką, natrzeć solą, majerankiem i ketchupem. Włożyć na brytfannę i piec około 1 godziny w temp 180-200 stopni. Podawać z pieczywem i musztardą.