izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Rolada z kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna rolada waniliowa idealnie, nadająca się do popołudniowej kawy lub herbaty.

Rolada z kremem waniliowym

Składniki:

Rolada z kremem waniliowym

 

  • 5 jajek
  • sól
  • 200 dag cukru
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • gotowa biała polewa
  • gotowa ciemna polewa

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem waniliowym
Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, do której stopniowo dodaj 120 g cukru, startą skórkę z cytryny i żółtka. Pod koniec lekko mieszaj, dodając mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełóż do formy i piecz 10-13 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Wyjmij, ostudź. Następnie ugotuj budyń, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Budyń ostudź. Utrzyj go z masłem. Ciasto posmaruj masą i zwiń w roladę. Udekoruj roladę oby dwiema polewami wg uznania.