Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Roladki wołowe zapiekane w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak rolad kojarzy się z niedzielnymi obiadami u mamy, sekretem tego dania jest mięciutkie i aromatyczne mięso wołowe.

Roladki wołowe zapiekane w piekarniku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki wołowe zapiekane w piekarniku

 

  • 3 duże plastry wołowiny (udziec)
  • FARSZ
  • 12 plasterków szynki (dobrej jakości)
  • 50 gr. boczku wędzonego (pokroić w kostkę)
  • 1 srednia cebula (pokroić w kosteczkę)
  • 2 ogórki kiszone (pokroić w kostkę)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • MARYNATA
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki miodu akacjowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mały pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: czarna pieprz
  • DODATKI
  • 0,5 l bulionu

Sposób przygotowania:

Roladki wołowe zapiekane w piekarniku
► MARYNATA :  

Do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszać do momentu dobrego połączenia się składników. Następnie dodać czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.

► Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nim plastereki szynki, a na nią boczek, cebulę i ogórek. Całość zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Następnie rolady natrzeć marynatą i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).

► Nazajutrz rolady obsmażyć z każdej strony, tak aby mięso się ścięło. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem wymieszanym z pozostałą marynatą i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 180C / Termoobieg / .

Z pozostałego po pieczeniu bulionu można przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką.
Roladki Wołowe Zapiekane w Piekarniku
Rolady natrzeć marynatą i wstawić do lodówki żeby mięso skruszało i nabrało wyrazistości.
Roladki Wołowe Zapiekane w Piekarniku
Obłożone plastry wołowiny zawinąć w roladę i obwiązać sznurkiem.
Roladki Wołowe Zapiekane w Piekarniku
Mięso oprószyć solą i pieprzem - ułożyć na nim plasterek szynki - a na nią boczek - cebulę i ogórek.

Tagi:

rolady dania