Sposób przygotowania:
Roladki wołowe duszone w winie i cebuli.
Mięso wołowe kroimy w poprzek włókien w prostokątne plastry (maksymalna grubość - 1 cm), ścinki odkładamy do zmielenia. Rozbijamy płaty mięsa tłuczkiem (delikatnie!). Boczek mielimy w maszynce wraz ze ścinkami mięsa, śliwkami, obranym czosnkiem i 1 niewielką obraną uprzednio cebulą. Dodajemy pieprz czarny grubo mielony, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku). Mieszamy dokładnie .
Każdy płat skrapiamy sosem sojowym, nakładamy na połowę farsz po czym zwijamy od strony farszu w roladę. Związujemy każdą sztukę nitką lub spinamy szpileczką do zrazów, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodajemy pokrojoną resztę cebuli, przesmażamy ją krótko, następnie podlewamy winem. Dusimy rolady do miękkości uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Sos pozostały z duszenia miksujemy na gładka masę, dodajemy śmietankę kremową (jeśli lubisz) i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Każdy płat skrapiamy sosem sojowym, nakładamy na połowę farsz po czym zwijamy od strony farszu w roladę. Związujemy każdą sztukę nitką lub spinamy szpileczką do zrazów, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodajemy pokrojoną resztę cebuli, przesmażamy ją krótko, następnie podlewamy winem. Dusimy rolady do miękkości uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Sos pozostały z duszenia miksujemy na gładka masę, dodajemy śmietankę kremową (jeśli lubisz) i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.