Sposób przygotowania:
Roladki wołowe z szybkowara
Grzyby zalewamy wodą (3 szklanki) i gotujemy do miękkości.Odcedzamy zachowując wywar. Przestudzone kroimy na mniejsze kawałki. Wywar i wodę przelewamy do szybkowara.Dodajemy ziele i listek,delikatnie solimy i pieprzymy-odstawiamy Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy na jak najcieńsze płaty,najlepiej przez folię żeby nie podziurawić go. Każdy smarujemy musztardą,oprószamy solą i pieprzem.Na wierz wykładamy boczek,na boczek drobo posiekana cebulkę i ogórka. Zawijamy,najpierw dłuższe boki a następnie w rulon. Każdą roladkę owijamy nicią i mocno oprószamy papryką słodką.Przekładamy na rozgrzany olej i przesmażamy je z wszystkich stron.
Gotowe wkładamy do szybkowara z wywarem. Przykrywamy pokrywą i ustawiamy na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszamy ogień minimalnie i "szybkowarowarujemy" 20 minut Zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy.Przekładamy z powrotem na gaz (bez pokrywki) jak się zagotuje wywar zaciągamy sos mąką wymieszaną z wodą, chwilkę gotujemy mieszając około 1 minuty i gotowe. W razie czego możemy sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem.... Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego . . . .
Gotowe wkładamy do szybkowara z wywarem. Przykrywamy pokrywą i ustawiamy na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszamy ogień minimalnie i "szybkowarowarujemy" 20 minut Zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy.Przekładamy z powrotem na gaz (bez pokrywki) jak się zagotuje wywar zaciągamy sos mąką wymieszaną z wodą, chwilkę gotujemy mieszając około 1 minuty i gotowe. W razie czego możemy sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem.... Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego . . . .
edytaha
iziona
Ja też zgłodniałam na ich widok :)
gusia1000
kołczu
evita0007
Dziekuję kołczu :) dzieki temu "garowi" na gazie zaoszczędzę lub na prądzie hihi :D