Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i papryką
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w talarki. Mięso oczyścić , pokroić w kostkę i przyprawić rozmarynem , lubczykiem i przyprawą do kurczaka. Posolić.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki/półplasterki. Mięso wrzucić na rozgrzany olej, dusić pod przykryciem. Po ok 7 min dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem przez chwilę, a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować do odparowania wody.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Dać wystudzone mięso z pieczarkami, przykryć kolejną warstwą ziemniaków. Posolić. Ułożyć papryki pokrojone w paski i posypać rozmarynem. Znów ułożyć ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków. Posmarować ketchupem i ułożyć plastry szynki. Przkryć ostatnią warstwą ziemniaków, posolić i posypać przyprawą do ziemniaków.
Zapiekać w 180*C do godziny.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki/półplasterki. Mięso wrzucić na rozgrzany olej, dusić pod przykryciem. Po ok 7 min dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem przez chwilę, a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować do odparowania wody.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Dać wystudzone mięso z pieczarkami, przykryć kolejną warstwą ziemniaków. Posolić. Ułożyć papryki pokrojone w paski i posypać rozmarynem. Znów ułożyć ziemniaki, posypać przyprawą do ziemniaków. Posmarować ketchupem i ułożyć plastry szynki. Przkryć ostatnią warstwą ziemniaków, posolić i posypać przyprawą do ziemniaków.
Zapiekać w 180*C do godziny.