Warżywo

Warżywo

Kucharz
[Przepisów: 3]

Roladki z bakłażana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Prosta przystawka składająca się z pieczonego bakłażana w pomidorach z pastą z cukinii, cebuli, i awokado, podawane z świeżą mieszanką.

Roladki z bakłażana

Składniki:

Roladki z bakłażana

Roladki

  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie sera pleśniowego Gorgonzola (to może być każdy inny ser pleśniowy)
  • Wrzątek i sól na solankę
  • Oliwa do smażenia

Sos czerwony

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę albo 1 puszka gotowych pokrojonych pomidorów
  • oliwa do podsmażenia
  • pieprz, sól, oregano i inne dowolne zioła

Sos zielony

Świerza sałatka

  • Pęczek pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • 1 owoc #granatu

Sposób przygotowania:

Roladki z bakłażana
Roladki: Dorodnego bakłażana pokrój w podłużne plastry o szerokości 0.5 cm. Zagotuj wodę i przygotuj solankę do której włóż plastry bakłażana i przykryj talerzem na 30 min. (W ten sposób pozbędziesz się z bakłażana goryczy)

Po tym czasie odlej wodę, a bakłażana porządnie wypłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Plastry bakłażana smaż na oliwie dopóki się nie zrumienią i nie staną się miękkie. Usmażone warzywo odcedź na papierowym ręczniku. Na bakłażanie połóż ser i zwiń w roladki.

Sos pomidorowy: Pokrój cebulę w piórka i zacznij smażyć na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekany czosnek i por - smaż do zrumienienia się cebuli, następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Przypraw pieprzem, oregano, i innymi dowolnymi ziołami.

Całość zmiksuj i pozostaw na małym ogniu do odparowania wody.

Sos zielony: Sos zielony zacznij przygotowywać jak czerwony, podsmaż cebulę, czosnek, seler, zamiast pomidorów dodaj pokrojoną w kostkę cukinie. Smaż do momentu kiedy cukinia będzie miękka, możesz podlać warzywa cydrem, białym winem albo po prostu wodą. Na koniec przypraw i dodaj awokado.

Zmiksuj całość i pozostaw do odparowania na ogniu.

Podanie: Roladki ułóż na talerzu, dołóż czerwony i zielony sos. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i miętą (do tego będzie dobrze pasować owoc granatu) 



Tagi:

warzywa danie