Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Roladki z indyka w sosie z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki ale pożywny obiad - mięso i warzywa. Rolada z indyczej polędwiczki nadziewana smażoną cukinią i pomidorem w cukiniowym sosie.

Roladki z indyka w sosie z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z indyka w sosie z cukinii

 

  • polędwiczka z indyka
  • średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • marchewka
  • dwie gałązki selera naciowego
  • pół pęczka dymki
  • dwie - trzy łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Roladki z indyka w sosie z cukinii
Umyj cukinię i odkrój z niej kawałek długości ok. 10 cm. Pokrój go na 6 słupków. Resztę cukinii pokrój w grubą kostkę. Na łyżce oliwy podsmaż słupki cukinii. Kiedy zaczną się rumienić dodaj zgnieciony i posiekany czosnek. Mieszając zrumień cukinię dosyć mocno. Wyjmij słupki na papier kuchenny, a czosnek wyrzuć. Polędwicę z indyka rozbij przez folię na cienki płat. Posyp solą i pieprzem, ułóż na nim cukinię i pokrojony w ćwiartki, obrany ze skóry pomidor. Zwiń w ciasną roladę, zawijając boki mięsa do środka. Obwiąż nitką. Usmaż roladę na złoty kolor ze wszystkich stron, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Na patelni, na której smażyłeś cukinie rozgrzej resztę oliwy i zeszklij pokrojone w drobną kostkę marchew, seler naciowy i pokrojone w cienkie krążki białe części dymki. Dołóż resztę cukinii, obrany ze skóry pomidor i dwa zgniecione i posiekane ząbki czosnku. Smaż, aż cukinie będzie miękka a pomidor się rozpadnie. Dopraw do smaku na ostro. Uduszoną roladę pokrój na porcje i podawaj podlaną cukiniowym ratatouille'm. Najlepiej smakuje z kopytkami i sałatką zz pieczonych buraków.
Roladki z indyka w sosie z cukinii
Pokrojoną w słupki cukinię zrumień z czosnkiem.
Roladki z indyka w sosie z cukinii
Cukinię razem z pomidorem zawiń w rozbity płat mięsa.
Roladki z indyka w sosie z cukinii
Roladę obsmaż na złoto a następnie duś do miękkości.
Roladki z indyka w sosie z cukinii
Ratatouille z cukinii stanowi idealne dopełnienie potrawy

Tagi:

cukinia indyk