Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2193]

Roladki z pekinki z halibutem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladki z kapusty pekińskiej z nadzieniem z gotowanego ryżu, podsmażonych z cebulką pieczarek, kukurydzy, świeżej bazylii i wędzonego halibuta.

Roladki z pekinki z halibutem

Składniki:

Roladki z pekinki z halibutem

 

  • 100 g ryżu
  • 20 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • 25 dkg wędzonego halibuta
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • ok. 10-12 liści kapusty pekińskiej

Sposób przygotowania:

Roladki z pekinki z halibutem
 

Etap 1

Roladki z pekinki z halibutem
Ugotowany ryż usmażone pieczarki i kukurydza przełożone do miski.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka, przesypać do miski.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do niej pokrojone drobno pieczarki, usmażyć je, ostudzić, dodać do ryżu.

Dodać też odsączoną kukurydzę.

Etap 2

Roladki z pekinki z halibutem
Ryba i posiekana bazylia dodana do ryżu z grzybami.

Rybę rozdrobnić (skórę usunąć), bazylię posiekać, dodać do ryżu z grzybami. Dodać też majonez, trochę soli i pieprzu.

Dokładnie wymieszać.

Etap 3

Roladki z pekinki z halibutem
Przygotowany farsz rozłożony na liściach kapusty.

Z liści kapusty delikatnie ściąć zgrubiałą część. Na połowie każdego liścia (z grubszej strony) rozłożyć po trochu przygotowanego farszu.

Zwinąć ścisłe roladki, ułożyć je ciasno obok siebie łączeniami do dołu, odłożyć na 2-3 godziny.

Po tym czasie roladki kroić na 3 części, układać na talerzu i podawać.