przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Mięsne roladki z parówką i kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomysł podejrzay w jakiejś gazetce kobiecej .W oryginalnej wersji wystąpiła kapusta włoska, pekinka jednak też się sprawdziła :)

Mięsne roladki z parówką i kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsne roladki z parówką i kapustą

 

  • 45 dag mielonego mięsa
  • 6 liści kapusty pekińskiej lub włoskiej
  • 6 parówek
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cebula
  • czosnek
  • sół i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 6 kawałków folii spożywczej

 

Sposób przygotowania:

Mięsne roladki z parówką i kapustą
Liście kapusty myjemy , po czym wrzucamy je na kilka chwil do wrzątku, aby się sparzyły. Odsączamy je.
Czerstwą bułkę moczymy w mleku , odciskamy. Łaczymy ją z mięsem mielonym oraz drobniuteńko posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Mieszamy starannie.

Mięso dzielimy na 6 części. Każdą z nich układamy na kawałku folii, formujemy placki. Na każdym placku kładziemy zieloną część liścia kapusty, na to zaś parówkę. Za pomocą folii zwijamy mięso, tak aby utworzyły się roladki. Staramy się by mięso pokryło całą parówkę, jednak jeśli się nam nie uda - potrawa straci tylko odrobinę na efekcie wizualnym.
Smażymy roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru.
Mięsne roladki z parówką i kapustą
Zamiast pekinki można użyć kapusty włoskiej, która ma bardziej intensywny kolor.
Mięsne roladki z parówką i kapustą
Roladki można zlepiać ręcznie, jednak moim zdaniem z folią jest to łatwiejsze.
Mięsne roladki z parówką i kapustą
Mój synek nazywa te roladki ....sushi :)