Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Różowy jabłecznik z kisielem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto na każdą okazję. Doskonały dodatek do kawy. Pyszne ciasto dla prawdziwych łasuchów. Polecam!!!

Różowy jabłecznik z kisielem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Różowy jabłecznik z kisielem

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek soku z buraka ćwikłowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kisielu truskawkowego

 

Sposób przygotowania:

Różowy jabłecznik z kisielem
Mąkę połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sok z buraka. Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż na tortownicę (średnica 22cm). Jabłka obierz. Jedno jabłko odłóż, pozostałe zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym. Jabłka wyłóż na ciasto w tortownicy. Na wierzchu ułóż pokrojone w półplasterki pozostałe jabłko. Oprósz kisielem. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i pokrój w cienkie pasy. Ułóż na wierzchu ciasta tworząc kratę. Ciasto piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Różowy jabłecznik z kisielem
Mąkę połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sok z buraka.
Różowy jabłecznik z kisielem
Zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż na tortownicę (średnica 22cm).
Różowy jabłecznik z kisielem
Jabłka wyłóż na ciasto w tortownicy. Na wierzchu ułóż pokrojone w półplasterki pozostałe jabłko. Oprósz kisielem. Drugą cześć ciasta rozwałkuj i pokrój w cienkie pasy. Ułóż na wierzchu ciasta tworząc kratę.