Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jabłecznik z pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jabłka nie zawsze muszą pachnieć cynamonem.

Jabłecznik z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z pianką

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z pianką
Ze składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na cienki placek. Dużą blaszkę wykładamy papierem a następnie wykładamy ciastem i wkładamy do lodówki aby schłodzić. Jabłka obieramy wykrawamy gniazda i kroimy na dość duże kawałki ( ćwiartkę na pół). Posypujemy kisielem i dwoma łyżkami cukru, dokładnie mieszamy. Ciasto posypujemy kakao, na nie wykładamy jabłka i wkładamy do piekarnika na 40 min w temp 180 stopni. Z białek, cukrów i soli ubijamy sztywną pianę i po upływie 40 min nakładamy na jabłka. Podnosimy temperaturę do 220 stopni i zapiekamy 10 min. Jeszcze ciepłe posypujemy wiórkami czekolady.
Jabłecznik z pianką
Najpierw miksujemy suche składniki a następnie dodajemy tłuszcz.
Jabłecznik z pianką
Dużą blachę wykładamy papierem, a następnie ciastem. Należy pamiętać o dziurkowaniu.
Jabłecznik z pianką
Obrane i pokrojone jabłka posypujemy kisielem i cukrem.
Jabłecznik z pianką
Na jeszcze ciepłe ciasto ścieramy odrobinę czekolady.