Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ruskie pierożki wg Konczi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjne pierogi ruskie z zeszytu mojej mamci

Ruskie pierożki wg Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie pierożki wg Konczi

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierożki wg Konczi
Ziemniaki przeciskamy przez praskę (muszą być zimne więc świetnie spiszą się niewykorzystane które zostaną po obiedzie), następnie przeciskamy twaróg. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę - szklimy ją na masełku - dodajemy do farszu - farsz doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie przygotowujemy ciasto z mąki ciepłej wody i szczypty soli - całość zagniatamy na jednolite ciasto bądź posługujemy się robotem kuchennym który dokładnie nam je wyrobi, następnie wałkujemy i wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz i zawijamy pierożki, gotujemy w gotującej lekko osolonej wodzie przez około 3 - 4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Ruskie pierożki wg Konczi
ziemniaki oraz twaróg nalezy przecisnąć przez praskę
Ruskie pierożki wg Konczi
dodajemy podsmażoną na złoty kolo cebulkę
Ruskie pierożki wg Konczi
doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy farsz
Ruskie pierożki wg Konczi
gotowe ciasto wałkujemy i nadziewamy farszem