SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta ze śliwkami

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Rustykalna tarta ze śliwkami

Kruchy spód z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, obłożony dojrzałymi śliwkami. Chrupiąca skorupka z trzcinowego cukru i cynamonu. Tarta cudownie smakuje lekko ciepła z gałką waniliowych lodów, ale na zimno również zachwyca smakiem.

Składniki:

Rustykalna tarta ze śliwkami

CIASTO:

PONADTO:

  • około 30 dag ciemnych śliwek z odchodzącą pestką
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • cynamon
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta ze śliwkami

ETAP 1:

Rustykalna tarta ze śliwkami
Do posiekanej z tłuszczem mąki dodać pozostałe składniki ciasta.

Mąkę pszenną przesiać, dodać orkiszową, wymieszać ze sobą, posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę.

ETAP 2:

Rustykalna tarta ze śliwkami
Zarobione ciasto zawinąć w folię spożywczą.

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

ETAP 3:

Rustykalna tarta ze śliwkami
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia.

Śliwki opłukać, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, razem z papierem przenieść na blaszkę, posmarować białkiem.

ETAP 4:

Rustykalna tarta ze śliwkami
Połówki śliwek rozłożyć jedna przy drugiej tak, aby został wolny brzeg o szerokości 3-4 cm.

Połówki śliwek rozłożyć jedna przy drugiej tak, aby został wolny brzeg o szerokości 3-4 cm.

ETAP 5:

Rustykalna tarta ze śliwkami
Brzeg ciasta zwinąć do środka.

Śliwki posypać płatkami migdałowymi, brzeg ciasta zawinąć do środka.

ETAP 6:

Rustykalna tarta ze śliwkami
Brzeg ciasta posmarować białkiem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.

Brzeg ciasta posmarować białkiem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec przez około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

tarta