Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ryba duszona w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryba duszona w warzywach - danie szczególnie polecane dla osób na diecie

Ryba duszona w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba duszona w warzywach

 

  • 1 kg miruny (lub innej ryby wedle upodobań)
  • 4-5 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia (około 20 dag)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

Ryba duszona w warzywach
Rybę rozmrażamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i przesmażamy na oleju. Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej obierakiem do warzyw), dodajemy do cebuli i razem dusimy pod przykryciem, podlewając wodą, żeby się nie przypaliło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy keczup i śmietanę. Mieszamy i wkładamy do farszu kawałki ryby. Solimy i dusimy około 15-20 min, aż ryba będzie miękka. W międzyczasie przekładamy delikatnie rybę, żeby się nie rozpadła. Warzywa również delikatnie mieszamy, żeby się nie przypaliły. Podajemy z ryżem lub ziemniakami jako danie obiadowe lub samą jako przystawkę.
Ryba duszona w warzywach
Pokrojoną w piórka cebulę i paprykę razem podsmażamy na oleju.
Ryba duszona w warzywach
Dodajemy marchewk i cukinię pocięte w paski i razem dusimy.
Ryba duszona w warzywach
Dodajemy czosnek, keczup, śmietanę i wkładamy kawałki ryby.
Ryba duszona w warzywach
Rybę przekładamy w połowie duszenia na drugą stronę, a warzywa delikatnie mieszamy.

Tagi:

ryba ryby cukinia