Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryba po grecku inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ryba przygotowana w taki sposób jest smaczna i łatwa do przygotowania

Ryba po grecku inaczej

Składniki:

Ryba po grecku inaczej

 

  • 3 filety z ryby (np. mintaj),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku inaczej
Filety z ryby umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebule drobno posiekać. Warzywa wymieszać z przecierem pomidorowym, 3 łyżki wody, 2 łyżkami oleju, odrobiną soli i pieprzu. Włożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na warzywach ułożyć filety z ryby i zalać majonezem. Naczynie żaroodporne przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 20-30 minut.