Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Ryba słodko - kwaśna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te ryby smakują inaczej - miła odmiana dania obiadowego lub na kolację.

Ryba słodko - kwaśna

Składniki:

Ryba słodko - kwaśna

 

  • 50 dag ryby (mintaj, morszczuk, dorsz, sola)
  • ½ czerwonej papryki;
  • 1 cebula;
  • 1/3 szklanki soku ananasowego;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1/3 szklanki octu winnego;
  • 3 łyżki sosu pomidorowego;
  • 3 łyżeczki mąki;
  • 2 łyżki wody;
  • ¼ szklanki kawałków ananasa; (4 plasterki)
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki;

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba słodko - kwaśna
Drobno pokroić paprykę i pietruszkę. Plasterki ananasa pokroić na drobne kawałki.Wymieszać sok ananasowy, sos sojowy i sos pomidorowy. Dodać paprykę i gotować kilka minut.. Wymieszać mąkę z wodą, dodać do reszty składników. Zagotować, dodać kawałki ananasa i gotować jeszcze chwilę. Ułożyć filety w płaskim naczyniu, pokryć sosem i zapiekać w temperaturze 200 stopni C przez 15 -20 min.  

Tagi:

ryba ryby sosy