Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryba wędzona z zielonym dipem i oliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Szukałam pomysłu na coś rybnego co pasowało by jako ,,przegryzka " z macą do przepisów inspirowanych kuchnią żydowską .

Ryba wędzona z zielonym dipem i oliwkami

Składniki:

Ryba wędzona z zielonym dipem i oliwkami

 

  • 1 filet wędzonej ryby bez ości ( halibut , maślana ostatecznie makrela ) tak ok 15 dag
  • 6 oliwek zielonych ( bez pestek ) z zalewy
  • 6 oliwek czarnych ( bez pestek ) z zalewy
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 3 łyżki pokrojonego szczypioru
  • 3 łyżki majonezu - gęstego
  • 2 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
  • pieprz grubo mielony
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ryba wędzona z zielonym dipem i oliwkami
Rybę oddzielić od skóry , usunąć pozostałości ości , podzielić ( pokroić w plasterki ) na kształtne kawałki. Ułożyć na półmiseczku , posypać odrobina koperku.
Majonez wymieszać z olejem , koprem, szczypiorem , sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem. Wyłożyć obok ryby .Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Schłodzić w lodówce .Podawać z macą - ja dałam razową .