marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ryż rozmaitości na słodko-pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ryż jest zdrowy i sycący. Najlepiej serwować go z jarzynami, grzybami leśnymi, mięsem, a nawet na słodko.

Ryż rozmaitości na słodko-pikantnie

Składniki:

Ryż rozmaitości na słodko-pikantnie

 

  • 2 woreczki ryżu białego,
  • 2 duże marchewki,
  • 3 kolorowe świeże papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 spore ugotowane udka drobiowe lub resztki mięsa wieprzowego z sosu,
  • 40 dag. surowych orzeszków ziemnych lub sezam biały,
  • olej do smażenia,
  • 1 l.wrzątku,
  • sól,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego,

Sposób przygotowania:

Ryż rozmaitości na słodko-pikantnie
1. Ryż w torebkach wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować z  20 min., aż spęcznieje.

2. Jarzyny oczyścić, opłukać, pokroić ,a niektóre oskrobać i obgotować.

3. Cebulę po obraniu i opłukaniu, posiekać i zeszklić na oleju,a potem zsunąć na bok i obsmażyć kawałki drobiu lub wieprzowiny.

4. Sezam lub orzeszki ziemne uprażyć przez 1-2 min.:  sezam na suchej patelni, a orzeszki na oleju.

5. Ryż  wyjąć z woreczków i nałożyć na płaskie talerze, a dokoła rozłożyć obsmażone mięso i obgotowane jarzyny jak marchew i świeże pokrojone w paski papryki. Podawać.

Tagi:

ryż mięso sosy