marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Potrawka z ananasem na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawka z ananasem na pikantnie.

Potrawka z ananasem na pikantnie

Składniki:

Potrawka z ananasem na pikantnie

 

  • 1 duży ananas,
  • 100 g.mięsa drobiowego lub indyczego,
  • 50 g,makaronu sojowego lub ryżu białego,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 1 cebula średnia,
  • 1 por-biała część,
  • 35 dag.suszonych grzybów mun,
  • 35 g.kiełków sojowych,
  • sos sojowy,
  • pieprz cayenne,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Potrawka z ananasem na pikantnie
Wziąć dużego ananasa,usunąć pióropusz, przekroić na wpół wzdłuż i wyjąć cały miąższ ze środka na talerz.Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić w paski, grzyby sparzyć wrzątkiem jak i makaron sojowy. Jeśli to ryż,to ugotować we wrzątku,wyjąć woreczek,rozciąć ostrzem.Mięso zaś po opłukaniu i osuszeniu,pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano,dodając po kolei pokrojone warzywa, pokrojone grzyby, ryż lub makaron sojowy i kiełki.Zamieszać i dalej smażyć przez 3-5 min. na średnim ogniu.Pod koniec dodać pokrojony w kostkę miąższ z ananasa i smażyć z 2 min.doprawić sosem sojowym i pieprzem cayenne.Nadzienie wyjąć łopatką cedzakową,odsączając z tłuszczu i przełożyć do gotowej kantalu- -py z ananasa i podawać od razu. Jako nakrycie posłużą małe miseczki z łyżeczkami lub pałeczkami.