Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż kokosowy na pikantnie :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wzorowałam się na kuchni hinduskiej .

Ryż kokosowy na pikantnie :

Składniki:

Ryż kokosowy na pikantnie :

 

  • ¾ szklanki ryżu parabolicznego ( 1 torebka )
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego dość słonego( można zrobić z Bulionetki, kostki bulionowej lub użyć wywaru warzywnego jeśli danie ba być wegetariańskie )
  • 2 łyżeczki pasty Sambal Oelek
  • 1 łyżka masła ( najlepiej klarowane )
  • 1 łyżka oleju ( użyłam z pestek winogron )

 

Sposób przygotowania:

Ryż kokosowy na pikantnie :
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż . Zalać bulionem + mleko kokosowe .Dodać Sambal Oelek . Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn .Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut By zrobił się zupełnie sypki.( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając aż woda odparuje ).

Tagi:

ryż winogrona