castilla

castilla

Kucharz
[Przepisów: 10]

ryż z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

taki ryż może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa; jest kolorowy i aromatyczny.

ryż z warzywami

Składniki:

ryż z warzywami

 

  • szklanka ryżu
  • 1 mały kalafior
  • po jednej papryce czerwonej i żółtej
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • natka pietruszki
  • dwie średnie cebule
  • pieprz, tymianek, bazylia
  • 2-3 łyżki Vegety
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

ryż z warzywami
w garnku zagotować wodę z Vegetą;rozgrzać masło na patelni, wrzucić ryż i podsmażyć aż nabierze brązowego koloru, wsypać ryż do wrzątku z Vegetą i ugotować na sypko. odcedzić.cebulę pokroić w drobną kostke i przesmażyć na maśle;kalafiora i brokuły dokładnie umyć, podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek na 3 minuty, odcedzić;paprykę czerwoną i żółtą pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić, natkę pietruszki drobno pokroić;wszystkie warzywa wrzucić do dużej, głębokiej patelni i dodac przyprawy (pieprz, tymianek, bazylię), chwilę podsmażyć i dodać ryż. wszystko razem wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut cały czas mieszając.

Tagi:

ryż