mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sałatka egipska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta, szybka, a zarazem bardzo smaczna sałatka z Egiptu :)

Sałatka egipska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka egipska

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka egipska
Fasolę moczę kilka godzin w wodzie (najlepiej zalać fasolkę wodą na noc i zostawić na następny dzień), gotuję do miękkości, pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Czosnek obieram i drobno siekam, dodaję fasolkę, oliwę, sok z cytryny i mieszam. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wstawiam do schłodzenia na około pół godziny do lodówki. Posypuję drobno posiekaną cebulą i podaję.
Zamiast suchej fasoli można użyć gotowej fasolki z puszki, której nie trzeba już gotować, zaoszczędzimy w ten sposób cenny czas :)
Sałatka egipska
Czosnek i cebulę obieram, po czym siekam w małą kostkę
Sałatka egipska
Fasolkę łączę z oliwą, sokiem z cytryny, cebulą, czosnkiem i doprawiam do smaku