ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Sałatka jarzynowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna sałatka jarzynowa niemal zawsze jest na stole w czasie spotkań rodzinnych, z przyjaciółmi. Ciekawą dekoracją możemy zaskoczyć naszych gości.

Sałatka jarzynowa

Składniki:

Sałatka jarzynowa

 

  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 5 kiszonych ogórków
  • 3 kwaśne jabłka
  • puszka zielonego groszku
  • puszka kukurydzy
  • mały pęczek natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa

ETAP 1:

Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. W łupinkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzone warzywa obrać i pokroić w kosteczkę. Pokroić tak samo obrane ze skorupek jajka. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i też pokroić w kosteczkę.

Trzy ogórki pokroić w kostkę , a pozostałe dwa w plasterki i to będzie dekoracja. Natkę posiekać drobniutko. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Kukurydzę i groszek odsączyć na sitkach. Dodać do sałatki, a także majonez, musztardę, śmietanę i przyprawy. Wymieszać.

Pozostawić na noc w lodówce, żeby smaki się połączyły. Następnie ułożyć na półmiski np. w kształcie węża. Udekorować.

Smacznego.