Sposób przygotowania:
Domowe bułeczki z krewetkami na ostro
Przygotowujemy ciasto na bułeczki:
Rozpuszczamy masło, studzimy, mieszamy ze sobą mąkę, masło, mleko, jajko, drożdże, sól, cukier, ciasto zagniatamy ręcznie lub w maszynie, odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęły, następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy białkiem z jaja, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15-20 minut.
Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, wrzucamy krewetki, podsmażamy krótko z obu stron, doprawiamy solą.
Pastę chili łączymy z majonezem. Ogórek kroimy w kostkę, dodajemy do sosu. Krewetki łączymy z sosem , wykładamy na bułeczki.
Rozpuszczamy masło, studzimy, mieszamy ze sobą mąkę, masło, mleko, jajko, drożdże, sól, cukier, ciasto zagniatamy ręcznie lub w maszynie, odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęły, następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy białkiem z jaja, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15-20 minut.
Krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek. Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie, wrzucamy krewetki, podsmażamy krótko z obu stron, doprawiamy solą.
Pastę chili łączymy z majonezem. Ogórek kroimy w kostkę, dodajemy do sosu. Krewetki łączymy z sosem , wykładamy na bułeczki.