kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka karnawałowa chińska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

8 porcji każda po 340 kcal. Śwetna propozycja na impreze.

Sałatka karnawałowa chińska

Składniki:

Sałatka karnawałowa chińska

 

  • 1 opakowanie mrożonki Danie Chińskie Hortex
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki stołowe oleju sojowego
  • 2 łyżki stołowe ziarna sezamu białego i czarnego
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 8 listków czerwonej cykorii
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • sól, mielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka karnawałowa chińska
Mrożonkę Danie Chińskie Hortex (bez rozmrażania) podsmaż (ok.10 min) na oleju sojowym. Pod koniec smażenia dodaj przyprawę z saszetki i ewentualnie dopraw solą. Odstaw do przestygnięcia. Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w taką kostkę, jak kostka kurczaka w mieszance. Wymieszaj z wystudzoną mieszanką, natką pietruszki i połową ziarna sezamowego. Przygotuj sos sojowy. Miód, sos sojowy i sok z cytryny wymieszaj widelcem. Przygotuj sezamowy sos winegret. Oliwę z oliwek, olej sezamowy, ocet winny, pieprz i sól wymieszaj trzepaczką. Uważaj, by sos zbyt mocno się nie zemulgował. Do szklanych kieliszków koktajlowych nałóż sałatkę. Całość polej sosem winegret i cienkim strumieniem sosu sojowego. Udekoruj listkiem czerwonej cykorii i gałązką natki pietruszki, posyp ziarnem sezamowym. Kieliszek ozdób "twistem" przygotowanym se skórki pomarańczowej.

Tagi:

sosy