MIÓD

MIÓD

Kucharz
[Przepisów: 17]

Sałatka marchewkowo-jabłkowa z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miód podkreśli smak sałatki marchewkowo-jabłkowej z indykiem.

Sałatka marchewkowo-jabłkowa z indykiem

Składniki:

Sałatka marchewkowo-jabłkowa z indykiem

 

  • 4 porcje:
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 500 g jabłek
  • 1 pęczek dymki
  • 350 g marchwi
  • 250 g wędzonej piersi z indyka

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka marchewkowo-jabłkowa z indykiem

Sos przygotować mieszając ocet, oliwę, miód, z dodatkiem soli i pieprzu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć, po czym natychmiast przełożyć do sosu. Dymkę umyć i pokroić na plasterki. Marchew umyć i zetrzeć. Oba warzywa zmieszać z jabłkami. Mięso indyka pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z innymi składnikami. Sałatkę odstawić na około 10 minut. Z daniem dobrze komponuje się smakowo chleb razowy. Przepis pochodzi z książki "Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje."