Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka wiejska na ciepło

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

latem często robimy dania proste i z sezonowych warzyw

Sałatka wiejska na ciepło

Składniki:

Sałatka wiejska na ciepło

 

  • 10-15 małych, młodych, ugotowanych ziemniaków,
  • 4-5 liści sałaty masłowej,
  • 2 pomidory,
  • 25 dkg cienkiej, chudej kiełbasy,
  • 2 młode cebule,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • dodatkowo: ogórki małosolne
  • do przybrania: koperek,

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wiejska na ciepło
Kiełbasę pokroić w dość grube plasterki. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki. Cebulę pokroić w krążki. Pomidory w nieduże cząstki. Sałatę i koper opłukać, osączyć.
Na talerzach rozłożyć porwaną na kawałki sałatę i cząstki pomidora. Rozgrzać mocno dużą patelnię, wrzucić kiełbasę, zrumienić z obu stron. Dolać olej (chyba, że z kiełbasy wytopi się dużo tłuszczu, ale moja była chuda), dołożyć ziemniaczki przeciętą stroną do patelni, usmażyć na złoto. Dołożyć krążki cebuli i smażyć aż lekko się przyrumienią. Całość oprószyć lekko solą i pieprzem. Podsmażone składniki przełożyć na talerze a na patelnię z resztkami tłuszczu wlać 3-4 łyżki wody i ocet winny - smażyć chwilę aż troszkę odparuje i powstałym sosem skropić sałatkę. Podawać posypane listkami koperku z dodatkiem ogórków małosolnych.