KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Sarnina z marchewką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sarnina pachnąca łąką i lasem z marchewką.

Sarnina z marchewką. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sarnina z marchewką.

 

  • 150 gram udźca z sarny,
  • lampka czerwonego wina,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • gałązka rozmarynu,
  • dobra oliwa,

 

  • pure z marchewki:
  • gotowana marchewka,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,

 

 

Sposób przygotowania:

Sarnina z marchewką.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą, wcieramy wszystkie przyprawy, kroimy czosnek i cebulę, wszystko mieszamy i marynujemy 24 godziny w lodówce. Gotowe zamarynowane mięso podlewamy winem i pieczemy w piekarniku około 1,2 h w temp. 180 stopni w szczelnym naczyniu żaroodpornym. W wolnej chwili gotujemy marchewkę i przygotowujemy pure, miksujemy marchewkę, doprawiamy masłem i przyprawami. Podczas pieczenia powstały sos miksujemy i zagęszczamy ( ja używam łyżkę mąki ziemniaczanej ). Gotowe danie układamy na talerzu, danie skrapiamy dobrą oliwą. SMACZNEGO.
Sarnina z marchewką.
Mięso myjemy, osuszamy i starannie wycinamy błonki.
Sarnina z marchewką.
Przygotowujemy pure z marchewki z masłem i przyprawami.