bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Schab po sztygarsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie proste, łatwe a jednoczesnie wykwintne, często goszczące na śląskim stole, wpisane na listę potraw regionalnych

Schab po sztygarsku  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab po sztygarsku

 

  • schab bez kości 1 kg
  • kabanos lub kiełbasa śląska
  • ząbek czosnku
  • smalec 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • cebula
  • bulion lub rosół 1 szklanka
  • kminek szczypta
  • papryka czerwona słodka łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Schab po sztygarsku
Kabanosa lub kiełbasę wkładamy na godzine do zamrażalnika. Mięso oddzielamy od kości. W środku najpierw nożem a potem okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy tunel, w ktory wkładamy zamrożonego kabanosa lub kiełbase. Kielbasa lub kabanos ma mieć dlugość schabu. Schab z wierzchu posypujemy przyprawami, sola, pieprzem, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na godzine. W brytfance rozgrzewamy smalec, wkładamy mieso, smażymy tak żeby dobrze zarumieniło się ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w piórka cebule, sypiemy kminek i dusimy pół godziny. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy w piekarniku skrapiając wodą, polewając sosem. Gotowy kroimy w plastry. Sos jesli jest za rzadki doprawiamy zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki, ja staram sie unikać tego zabiegu, raczej odparowuję sos żeby powstała gęściejsza zawiesina. Smacznego
Schab po sztygarsku
Etap 1