Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Schab w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wykwintne danie na niedzielny obiad

Schab w miodzie

Składniki:

Schab w miodzie

 

  • Schab środkowy bez kości w ilości 100 g na porcje
  • 1/2 szklanki miodu nektarowego z jałowcem (można kupić w dobrych delikatesach) ew.każdy inny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklankę pikantnego ketchupu

Sposób przygotowania:

Schab w miodzie
Mięso kroimy na płaty o grubości około 1 cm, przecieramy czystą ściereczką skropioną octem, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem oraz nacieramy obficie miodem z obu stron. Każdy plaster zawijamy szczelnie w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie rozkładamy mięso bez folii na blaszce lub żaroodpornym naczyniu i wkładamy do gorącego, nagrzanego do temp.200 °C piekarnika na około 35 minut. Od czasu do czasu polewamy schab wytworzonym sosem. Gdy mięso będzie miękkie, do sosu dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy, wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na około 5 minut. Najlepiej będzie smakował z makaronem lub kluskami z półfrancuskiego ciasta.

Tagi:

bezy schab beza