Schab w miodzie

Schab « poprzedni | następny »
Mistrz Jan

Kucharz
Przepisy: 27
Schab w miodzie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wykwintne danie na niedzielny obiad


trudność: łatwe
czas:

Schab w miodzie - SKŁADNIKI:

  • Schab środkowy bez kości w ilości 100 g na porcje
  • 1/2 szklanki miodu nektarowego z jałowcem (można kupić w dobrych delikatesach) ew.każdy inny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklankę pikantnego ketchupu

Schab w miodzie - PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy na płaty o grubości około 1 cm, przecieramy czystą ściereczką skropioną octem, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem oraz nacieramy obficie miodem z obu stron. Każdy plaster zawijamy szczelnie w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie rozkładamy mięso bez folii na blaszce lub żaroodpornym naczyniu i wkładamy do gorącego, nagrzanego do temp.200 °C piekarnika na około 35 minut. Od czasu do czasu polewamy schab wytworzonym sosem. Gdy mięso będzie miękkie, do sosu dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy, wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na około 5 minut. Najlepiej będzie smakował z makaronem lub kluskami z półfrancuskiego ciasta.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Schab w miodzie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Schab
Kotlety z przyprawą curry Schabowe z papryką Kotlety schabowe w cieście
Schab w sosie z ziemniakami Schab ze śliwką pieczony w rękawie Kotlety schabowe zapiekane z wędzonym serem
Kotlety schabowe z żółtym serem Schab ze śliwką Pieczony schab z jabłkami
Kotlety schabowe z serem i warzywami Schab ze śliwką w pysznej marynacie Schab w sosie musztardowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane