Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Schab wędzony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

aromatyczny schab domowy na kanapki

Schab wędzony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab wędzony

 

Sposób przygotowania:

Schab wędzony
Do przegotowanej, zimnej wody dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i jak rospuści się sól to wkładamy do zalewy mięso. Jeśli zalewa nie zakrywa mięsa to robimy drugą oprcję w tych samych proporcjach. Mięso trzymamy w zalewie 12-24h w zimnym miejscu. (mięso musi być świeże, najlepiej zaraz po zabiciu, gdyż takie z mięsnego nie zdaje rezultatu).

Po wyjęciu mięsa z zalewy bardzo dokładnie obwiązujemy cały schab specjalnym wytrzymałym sznurkiem.

Mięso wędzimy w temp 60* przez ok 4 godziny (najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem), a następnie jeszcze schab zaparzamy przez ok 40 minut.

Po wystudzeniu zdjemujemy ze schabu sznurki i kroimy go na kanapki
Schab wędzony
schab podczas wędzenia sporo straci na swojej wadze
Schab wędzony
wędzimy w jednakowej temperaturze na drewnie owocowym

Tagi:

beza schab bezy