Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schab z cebulą i marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jeśli tradycyjny schabowy nam się znudzi, można ten kawałek mięsa przygotować na inny ciekawy i smaczny sposób, np. z dodatkiem duszonej marchewki i cebuli:)

Schab z cebulą i marchewką

Składniki:

Schab z cebulą i marchewką

 

  • 2 plastry schabu bez kości
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Schab z cebulą i marchewką

Etap 1

Schab z cebulą i marchewką
Dwa plastry schabu bez kości rozbite tłuczkiem.

Plastry schabu rozbić tłuczkiem.

Etap 2

Schab z cebulą i marchewką
Przyprawione mięso podsmażone na rozgrzanym oleju.

Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą, posypać z obu stron przyprawą do mięs, podsmażyć.

Etap 3

Schab z cebulą i marchewką
Pokrojona w piórka cebula dodana do podsmażonego mięsa.

Do mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją.

Etap 4

Schab z cebulą i marchewką
Obrana i starta marchewka dodana do mięsa z cebulą.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa, podsmażyć.

Etap 5

Schab z cebulą i marchewką

Warzywa lekko posolić. Wszystko zalać połową szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie odparować prawie cały płyn, dodać śmietanę.

Etap 6

Schab z cebulą i marchewką

Podsmażać jeszcze 1-2 minuty. Mięso podawać razem z warzywami.