Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Poeksperymentowałam trochę z nadzieniem - i co najistotniejsze podałam z fantastyczną kaszą gryczaną ugotowaną na sosie ze zrazów.

Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej

 

  • 2 grube kotlety z szerokiego schabu
  • 8 małych plasterków salami
  • 2 małe korniszony
  • 2 kawałki suchej skórki z bułki
  • garstka ( mała) suszonych grzybów ( krojone)
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 małe łyżeczki miodu
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • maggi w płynie
  • 2 łyżki mąki
  • 2 średnie cebule białe
  • 4 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 dag kaszy gryczanej prażonej
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odstawić na 30 minut. Ugotować. Wyjąć grzyby i pokroić jeśli były za duże ( wywar zostawić).

Mięso rozklepać przez foliowy woreczek na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Posypać pieprzem , papryką , solą z obu stron.

Posmarować miodem i musztardą od środkowej strony płatów. Na środek każdego kotleta położyć plasterek salami, kawałek cebuli ( dałam białe części od szczypioru), korniszon, suchą skórkę bułki .

Zwinąć zrazy ( nie wiązałam , ani nie spinałam zrazów bo były dość szerokie i dały sie dobrze zwinąć). Oprószyć mąką.

W małym garnku o grubym dnie rozgrzać smalczyk i usmażyć na złoto usiekaną drobno cebulę.

Odsunąć ją ( cebulę) na bok i włożyć zrazy. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Zalać wodą z moczącymi się w niej grzybami. Wrzucić liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wlać łyżeczkę maggi w płynie. Dusić ok. godziny na bardzo małym gazie.

Wyjąć zrazy i zawinąć w folię aluminiową by nie stygły.

Odmierzyć sos i ( z grzybami i cebulą -razem) i uzupełnić wodą by było 2 i 1/4 szklanki płynu - wsypać kaszę - wymieszać i gotować na małym gazie 30 minut aż kasza wchłonie cały płyn.

Wsypać do kaszy usiekaną natką pietruszki -wymieszać.

Ułożyć na kaszy zrazy ( można lekko ją rozchylić i umieścić zrazy w ,, dołkach") , przykryć garnuszek szczelnie i odstawić zawinięty w koc na 15-30 minut ( będzie smaczniejsze , a zrazy się podgrzeją w kaszy).



Podaję z klasycznymi surówkami :buraczki, kiszony ogórek, por z jabłkiem i marchewką.
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej
Kotlety schabowe matrzeć olejem -miodem-musztardą i posypać przyprawami ułożyć nadzienie
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej
Zwinąć roladki-oprószyć mąką ze wszystkich stron
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej
W garnuszku smażyć cebulę a następnie zrazy -podlać ugotowanymi grzybami razem z wywarem w którym się gotowały- dorzucić przyprawy i ducić ok 45 minut
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej
Wyjąć zrazy i zawinąć w folię aluminiową- na sosie ugotować kaszę gryczaną i wymieszać z natką pietruszki