Sposób przygotowania:
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odstawić na 30 minut. Ugotować. Wyjąć grzyby i pokroić jeśli były za duże ( wywar zostawić).
Mięso rozklepać przez foliowy woreczek na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Posypać pieprzem , papryką , solą z obu stron.
Posmarować miodem i musztardą od środkowej strony płatów. Na środek każdego kotleta położyć plasterek salami, kawałek cebuli ( dałam białe części od szczypioru), korniszon, suchą skórkę bułki .
Zwinąć zrazy ( nie wiązałam , ani nie spinałam zrazów bo były dość szerokie i dały sie dobrze zwinąć). Oprószyć mąką.
W małym garnku o grubym dnie rozgrzać smalczyk i usmażyć na złoto usiekaną drobno cebulę.
Odsunąć ją ( cebulę) na bok i włożyć zrazy. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Zalać wodą z moczącymi się w niej grzybami. Wrzucić liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wlać łyżeczkę maggi w płynie. Dusić ok. godziny na bardzo małym gazie.
Wyjąć zrazy i zawinąć w folię aluminiową by nie stygły.
Odmierzyć sos i ( z grzybami i cebulą -razem) i uzupełnić wodą by było 2 i 1/4 szklanki płynu - wsypać kaszę - wymieszać i gotować na małym gazie 30 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
Wsypać do kaszy usiekaną natką pietruszki -wymieszać.
Ułożyć na kaszy zrazy ( można lekko ją rozchylić i umieścić zrazy w ,, dołkach") , przykryć garnuszek szczelnie i odstawić zawinięty w koc na 15-30 minut ( będzie smaczniejsze , a zrazy się podgrzeją w kaszy).
Podaję z klasycznymi surówkami :buraczki, kiszony ogórek, por z jabłkiem i marchewką.
Mięso rozklepać przez foliowy woreczek na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Posypać pieprzem , papryką , solą z obu stron.
Posmarować miodem i musztardą od środkowej strony płatów. Na środek każdego kotleta położyć plasterek salami, kawałek cebuli ( dałam białe części od szczypioru), korniszon, suchą skórkę bułki .
Zwinąć zrazy ( nie wiązałam , ani nie spinałam zrazów bo były dość szerokie i dały sie dobrze zwinąć). Oprószyć mąką.
W małym garnku o grubym dnie rozgrzać smalczyk i usmażyć na złoto usiekaną drobno cebulę.
Odsunąć ją ( cebulę) na bok i włożyć zrazy. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Zalać wodą z moczącymi się w niej grzybami. Wrzucić liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wlać łyżeczkę maggi w płynie. Dusić ok. godziny na bardzo małym gazie.
Wyjąć zrazy i zawinąć w folię aluminiową by nie stygły.
Odmierzyć sos i ( z grzybami i cebulą -razem) i uzupełnić wodą by było 2 i 1/4 szklanki płynu - wsypać kaszę - wymieszać i gotować na małym gazie 30 minut aż kasza wchłonie cały płyn.
Wsypać do kaszy usiekaną natką pietruszki -wymieszać.
Ułożyć na kaszy zrazy ( można lekko ją rozchylić i umieścić zrazy w ,, dołkach") , przykryć garnuszek szczelnie i odstawić zawinięty w koc na 15-30 minut ( będzie smaczniejsze , a zrazy się podgrzeją w kaszy).
Podaję z klasycznymi surówkami :buraczki, kiszony ogórek, por z jabłkiem i marchewką.