Sposób przygotowania:
Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką
Schab oczyszczamy z błon i myjemy. Ostrym nożem robimy dziurę na wylot przez środek mięsa. Wpychamy do środka kiełbasę (kawałek długości schabu). Obok kiełbasy wpychamy obraną i umytą marchewkę. Całość smarujemy przeciśniętym czosnkiem i przyprawiamy przyprawami. (można zamarynować dzień wcześniej wieczorem) W brytfance topimy ok 1/2 margaryny i wkładamy zamarynowane mięso, podsmażamy z każdej strony. Dodaj do całości ok 0,5 l zimnej przegotowanej wody i pokrojona w księżyce cebulę oraz kostkę pieczeniową. Duś pod przykryciem ok 60 minut (od czasu do czasu obracając) Z powstałego wywaru można zrobić sos. Sos: Przecedzić wywar przez sitko, zagotować ok 3 łyżek mąki tortowej wymiesza z niewielka ilością zimnej wody i wlać na gotujący wywar ciągle mieszając aż sos się zagęści lub można po prostu do wywaru dodać gotowy sos z proszku. Polewać schab według uznania. Smacznego