TruskawkowaZujka

TruskawkowaZujka

Kuchcik
[Przepisów: 9]

Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczeń pasuje na obiad niedzielny, ale również pysznie smakuje na świątecznym stole. Można podawać z sosem pieczeniowym.

Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką

Składniki:

Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką

 

  • 1 kg schabu beż kości
  • 1 kiełbasa np podwawelska
  • 1 marchewka ( nie zbyt gruba )
  • ok 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • margaryna do pieczenia
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, knorr do mięs, czerwona ostra papryka, kostka pieczeniowa

Sposób przygotowania:

Pieczeń schabowa z kielbasą i marchewką
Schab oczyszczamy z błon i myjemy. Ostrym nożem robimy dziurę na wylot przez środek mięsa. Wpychamy do środka kiełbasę (kawałek długości schabu). Obok kiełbasy wpychamy obraną i umytą marchewkę. Całość smarujemy przeciśniętym czosnkiem i przyprawiamy przyprawami. (można zamarynować dzień wcześniej wieczorem) W brytfance topimy ok 1/2 margaryny i wkładamy zamarynowane mięso, podsmażamy z każdej strony. Dodaj do całości ok 0,5 l zimnej przegotowanej wody i pokrojona w księżyce cebulę oraz kostkę pieczeniową. Duś pod przykryciem ok 60 minut (od czasu do czasu obracając) Z powstałego wywaru można zrobić sos. Sos: Przecedzić wywar przez sitko, zagotować ok 3 łyżek mąki tortowej wymiesza z niewielka ilością zimnej wody i wlać na gotujący wywar ciągle mieszając aż sos się zagęści lub można po prostu do wywaru dodać gotowy sos z proszku. Polewać schab według uznania. Smacznego