Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 298]

Sernik "9 minut" na pierniczkach nadziewanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis na ten ostatnio bardzo modny sernik znalazłam w Internecie . Nazwa "9 minut", bo tyle zajmuje przygotowanie ciasta, aby wylać je na blaszkę. To ciasto różni się od zwykłego sernika, bo nie ma w ogóle tłuszczu, ale w smaku jest bardzo dobre.

Sernik "9 minut" na pierniczkach nadziewanych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik "9 minut" na pierniczkach nadziewanych

 

  • Spód:
  • 200 g pierniczków glazurowanych nadziewanych

 

  • Ciasto:
  • 450 g sera białego mielonego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 3 całe jajka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody różanej

 

  • Bakalie:
  • 100 g wiśni suszonych

 

  • Posypka:
  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Sernik "9 minut" na pierniczkach nadziewanych
Przygotowałam miskę, do której wbijam całe jajka, dosypałam cukier trzcinowy i zmiksowałam prawie do białości na jednolitą masę. Do tej masy wsypałam budyń waniliowy, prawie nie przerwałam miksowania. Potem wrzuciłam wiśnie suszone i tym razem wymieszałam już tylko łyżką drewnianą.

Potem dodałam już gotowy zmielony ser, a także wlałam wodę różaną. Tym razem znowu miksowałam robotem. Wyłożyłam papierem do pieczenia małą tortownicę. Na papierze poukładałam pierniczki nadziewane i przelałam powoli masę serową.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C. Do tak nagrzanego piekarnika wsadziłam sernik na około 1 godzinę. Kiedy sernik się już zarumienił, wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.

Chłodny sernik oprószyłam cukrem pudrem. Smacznego !   
Sernik "9 minut" na pierniczkach nadziewanych
Widok serniczka upieczonego i oprószonego cukrem pudrem

Tagi:

sernik