Sposób przygotowania:
Sernik z pierniczkami i rodzynkami w czekoladzie
1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną,cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Połowę masy serowej przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w rzędach układamy pierniczki i wykładamy resztę masy serowej.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka i mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło lub margarynę. Następnie gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając, polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do zgęstnienia polewy, polewa powinna być gęsta i lśniąca.
6. Do jeszcze ciepłej polewy dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Polewę z rodzynkami wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie sernik kroimy i podajemy.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Połowę masy serowej przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w rzędach układamy pierniczki i wykładamy resztę masy serowej.
4. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka i mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło lub margarynę. Następnie gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając, polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do zgęstnienia polewy, polewa powinna być gęsta i lśniąca.
6. Do jeszcze ciepłej polewy dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Polewę z rodzynkami wykładamy na sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie sernik kroimy i podajemy.