aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Sernik z nadziewanymi pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ekstra sernik uwielbiam go ta wersja z pierniczkami jest dobra!

Sernik z nadziewanymi pierniczkami

Składniki:

Sernik z nadziewanymi pierniczkami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropel olejku migdałowego
  • Ser:
  • 1 kg sera mielonego
  • 30 dag cukru
  • 8 jaj
  • 1 margaryna
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 40 dag nadziewanych pierniczków
  • 1 polewa

 

Sposób przygotowania:

Sernik z nadziewanymi pierniczkami
Ciasto: Z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać porcjami mak proszek do pieczenia olejek migdałowy i ubitą pianę z białek. Wymieszać. Ser: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń w proszku, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Na blachę 25/36 wykładamy ciasto-masę makową-połowę masy serowej-pierniczki jeden koło drugiego-drugą połowę masy serowej. Pieczemy około 60 minut. Dekorujemy polewą.