Serniki na biszkopcie jest jednym z najbardziej popularnych serników. Nazwa odnosi się do spodu ciasta wykonanego z domowego biszkoptu lub z zakupionych w sklepie biszkopcików. Ci, którzy stawiają na kupny produkt wykorzystują go na wiele sposobów: kruszą i bezpośrednio wysypują na blachę, pokruszone mieszają z masłem i tak tworzą masę na spód ciasta albo, po prostu układają biszkopciki obok siebie. Ten sposób jest najłatwiejszy i na pewno najszybszy, a serowa masa z pewnością zwiąże się z ciastkami i stworzy jednolitą całość.
W przypadku domowego biszkoptu, trzeba sięgnąć do znanych i przetestowanych przepisów. Biszkopt należy do dość wymagających ciast, dlatego trzymanie się ściśle przepisu jest tu zalecane. Robi się go z dobrze ubitych białek, żółtek i mąki. Do masy można dodać kakao, sok z cytryny (w małych ilościach) lub aromat. Ciężkie dodatki, takie jak: orzechy, czekolada, czy konfitura nie nadają się do dodania do biszkoptu. Są za ciężkie i nie pozwolą na to, aby ciasto wyrosło i było puchate.
Smak spodu biszkoptowego zależy od tego, jaki aromat lub lekki składnik dodamy. Możemy wybierać spośród serników cytrynowych, truskawkowych, czekoladowych, owocowych i wielu, wielu innych. Spróbujcie!