Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Sernik rumowy z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pachnący rumem sernik z rodzynkami i dodatkiem migdałów na biszkopcikowym spodzie, słodki dodatek do filiżanki kawy.

Sernik rumowy z rodzynkami

Składniki:

Sernik rumowy z rodzynkami

 

  • 800 g tłustego twarogu
  • 2,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 100 g cukru Muscovado
  • garść rodzynek
  • 50 ml ciemnego rumu
  • biszkopty
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Sernik rumowy z rodzynkami
Rodzynki zalej rumem i odstaw je na 3 godziny do namoczenia. Utrzyj miękkie masło z cukrem trzcinowym po czym dodawaj po jednym jajku, do tak powstałej masy stopniowo zacznij dodawać zmielony twaróg oraz budyń.

Na koniec do masy sernikowej dodaj wcześniej namoczone rodzynki z całym rumem który nie został przez nie wchłonięty.

Dno tortownicy wyłóż warstwą biszkoptów po czym zalej je masą serową, gotowy sernik posyp płatkami migdałów i piecz w 150 stop przez półtorej godziny.