Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik z dużą ilością czekolady deserowej. Puszysty, wilgotny, mega czekoladowy i po prostu pyszny.

Sernik czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • 2,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i esencję waniliową. Dokładnie zmiksować. Jajka wbić do osobnej miski, ubijać mikserem na najwyższych obrotach nie dłużej niż 5 minut. Ubite jajka dodać do masy serowej. Dodać też śmietanę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, jeszcze ciepłą czekoladę. Ponownie dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką lub kaszą manną tortownicy (ok. 27 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 80 minut. Upieczony sernik studzić przez pół godziny w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
Sernik czekoladowy
Twaróg dokładnie zmiksowany z cukrem i esencją waniliową.
Sernik czekoladowy
Całe jajka ubite mikserem na puszysty krem.
Sernik czekoladowy
Masa jajeczno serowa z dodatkiem śmietany i kakao.
Sernik czekoladowy
Roztopiona czekolada dodana do serowej masy.