Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy na zimno
SPÓD - naszykowałam tortownicę średnicy 24 cm, spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyłam drobno i wymieszałam z masłem orzechowym, wyłożyłam na dno formy i ugniotłam. MASA SEROWA - jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem na jasną puszystą masę. Dodałam pastę waniliową i ser, zmiksowałam. Żelatynę fix wsypałam do 100 ml gorącej wody i zmiksowałam przy pomocy ręcznego spieniacza do mleka aż się rozpuściła. Kuwerturę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Gdy była już płynna dodałam masło orzechowe i wymieszałam. Miksując masę serową powoli dodawałam najpierw czekoladę z masłem a następnie rozpuszczoną żelatynę i jeszcze kilka chwil razem miksowałam. Dookoła boków tortownicy od wewnątrz ustawiłam równo rurki waflowe a na środek wlałam masę serową. Formę odstawiłam do lodówki żeby całość stężała. Przebrane, opłukane i dobrze osączone maliny wymieszałam z rozpuszczoną i tężejącą już galaretką. Wyłożyłam je na zastygnięty sernik i odstawiłam na całą noc do schłodzenia.
elzbieta8960
Bernadetta
madi356
zewa
Marit
wygląda bosko gratuluję Pyza :)
Pyza
Wcale nie jest trudne takie ciacho, na prawdę! trzeba tylko pamiętać żeby całość dobrze schłodzić więc zrobić dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Po zdjęciu obręczy tortownicy można obwiązać całość ozdobną wstążką żeby ładnie wyglądało i żeby wstążka przytrzymała rurki
Sarenka
Babciagramolka
Pyza
No, Kochana, nie ma tak dobrze :D chcesz mieć bliżej na ciacho to Ty pakuj się i zapraszam bliżej mnie :)
Babciagramolka
Do Angli łatwiej sie dostać i szybciej niż do Warszawy :) - chociaż z drugiej strony angielskie ciasto nijak sie ma do twojego. Przemysle chyba wmeldowanie się synowi na pokój - ale sie będzie cieszył :)
sdg
Jeszcze takie małe pytanie: skąd wziąć pastę waniliową? Pozdrawiam wszystkich z Pyzą na czele!
Pyza
Pastę waniliową można kupić m.in w sklepie internetowym aledobre, widziałam ją też z delikatesach Bomi
evita0007
Pyza nie ględż jesteś mistrzynią i tyle !!!! Ty kobitko zrobisz coś z niczego,,, Szacun dla Ciebie :-)))
zewa
Ewcia zgadzam się z Tobą w 100 %. Najgorsze jest to, jak czasami można oddać tylko jeden głos w konkursie a jest kilka takich mistrzyń jak Pyzunia. I kogo wtedy wybrać ? Oto jest pytanie .....
evita0007
Oooo kurczak teraz mnie zastrzeliła.Ale myślę że np. jak obydwie startujecie w konkursie no to głosiki na siebie oddać i gitara :-)
zewa
Ależ ja nie mam na myśli siebie. Mam kilka osób na swojej liście, które bardzo cenię i jestem pod ogromnym wrażeniem Ich wiedzy kulinarnej i pięknych zdjęć. I raz byłam w takiej sytuacji, że chętnie oddałabym kilka głosów a mogłam tylko raz.
bernika
zgryzocina
zgryzocina
Pyza
Kuwertura to nietemperowana czekolada - możesz ją zastąpić po prostu czekoladą gorzką. Żelatynę deserową można jak najbardziej zastąpić zwykłą - dodałabym jej tyle ile producent zaleca na 0,75 litra płynu i rozpuściła w ok. pół szklanki wody - nie podaję Ci ilości z gramach czy łyżeczkach bo spotkałam się z różnymi zaleceniami producentów
zgryzocina
ilka222