Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Sernik czekoladowo- kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ser, kokos, czekolada, genialne połączenie w jednym serniku

Sernik czekoladowo- kokosowy

Składniki:

Sernik czekoladowo- kokosowy

 

  • MASA CZEKOLADOWA
  • 200g masła
  • 130g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200g czekolady deserowej
  • 100g mąki
  • MASA KOKOSOWA
  • 500g twarogu śmietankowego
  • 50g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowo- kokosowy
Na początku roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej, bo muszę ostygnąć.
Następnie robimy masę serowo-kokosową.


Ser ubijamy mikserem z cukrem pudrem na gładką
masę. Nie przerywając miksowania wbijamy po jednym jajku i dodajemy ekstrakt
waniliowy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.


Teraz czas na część czekoladową. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym jajku nie
przerywając miksowania, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i miksujemy. Dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki.

Prostokątną
blaszkę smarujemy tłuszczem. Wylewamy trochę ponad połowę masy czekoladowej,
następnie masa serowo-kokosowa i resztę masy czekoladowej.
Trzeba to zrobić
szybko, bo masa czekoladowa z każdą chwilą gęstnieje!
Przykrywamy ciasto folią aluminiową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przed 55
minut. Odkrywamy i jak mamy wrażenie, że ciasto nie ścięło się do końca to
możemy jeszcze podpiec bez folii przez 5 minut.
Po tym czasie wyłączamy
piekarnik i uchylamy drzwiczki. Trzymamy ciasto w piekarniku do całkowitego
ostygnięcia.

Potem wstawiamy do lodówki.