Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy 6
Płatki migdałowe zmiksować w blenderze. Masło roztopić i przestudzić. Ciastka mocno rozkruszyć. Dodać do nich migdały i masło, dokładnie wymieszać. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć ciastka, lekko ugnieść. Spód piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do śmietany. Podgrzewać razem na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, przestudzić. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę. Dokładnie wymieszać mikserem. Do twarogowej masy wlać ciepłą czekoladę. Ponownie dokładnie wymieszać. Czekoladowo-serową masę wylać na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (aż środek będzie ścięty). Sernik studzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Ostudzone ciasto polać dowolną polewą czekoladową i mocno schłodzić w lodówce.