Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik czekoladowy 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik z mleczną czekoladą na spodzie z ciastek czekoladowych, masła i migdałów.

Sernik czekoladowy 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik czekoladowy 6

 

  • 120 g ciastek kruchych czekoladowych
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 20 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy 6
Płatki migdałowe zmiksować w blenderze. Masło roztopić i przestudzić. Ciastka mocno rozkruszyć. Dodać do nich migdały i masło, dokładnie wymieszać. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć ciastka, lekko ugnieść. Spód piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do śmietany. Podgrzewać razem na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, przestudzić. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę. Dokładnie wymieszać mikserem. Do twarogowej masy wlać ciepłą czekoladę. Ponownie dokładnie wymieszać. Czekoladowo-serową masę wylać na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (aż środek będzie ścięty). Sernik studzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Ostudzone ciasto polać dowolną polewą czekoladową i mocno schłodzić w lodówce.
Sernik czekoladowy 6
Pokruszone ciastka z dodatkiem roztopionego masła i zmiksowanych płatków migdałowych.
Sernik czekoladowy 6
Roztopiona czekolada dokładnie połączona ze śmietaną.
Sernik czekoladowy 6
Mielony twaróg dokładnie wymieszany z jajkami cukrem pudrem cukrem waniliowym i mąką.
Sernik czekoladowy 6
Masa czekoladowo twarogowa wylana na podpieczony spód.